Monday, February 28, 2011

Pengendalian susu ibu

Pengendalian Perahan Susu Ibu

Sebelum memerah susu, Ibu perlu memastikan:
  1. Basuh tangan sehingga bersih
  2. Bekas menyimpan susu mesti dibersihkan atau disterilkan
  3. Simpan susu didalam peti sejuk
  4. Simpan kuantiti yang mencukupi dalam 1 bekas untuk sekali penyusuan
  5. Labelkan bekas dengan nama bayi dan tarikh
  6. Jika susu dibekukan tinggalkan sedikit ruang udara
  7. Gunakan susu yang terdahulu

CARA PENYIMPANAN PERAHAN SUSU IBU
TEMPATBAYI NORMALBAYI  PRAMATANG
Suhu bilik4-8 jamTidak disyorkan
Peti sejuk48 – 72 jam24 jam
Pembeku (1 pintu)Tidak disyorkanTidak disyorkan
Pembeku (2 pintu)3 bulan3 bulan
Pembeku (-20c)1 tahun1 tahun


MENCAIRKAN SUSU IBU YANG DIBEKUKAN:
  1. Letakkan susu beku dibahagian rak bawah peti sejuk semalaman
  2. Rendamkan bekas berisi susu di dalam air suam (hanya panaskan kuantiti yang diperlukan untuk 1 penyusuan sahaja)
  3. Jangan panaskan dalam ketuhar gelombang mikro atau atas dapur
  4. Susu yang telah dicairkan mestilah digunakan dalam masa 1 jam (tidak boleh dibekukan semula)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

2 ulasan anda:

mamaqaireen said...

semoga didie berjaya berikan yg terbaik utk anak didie ^_^

DiDie RedWan said...

thank dilla.. insyallah still belajar nak memberi yang terbaik ni.. harap dapat tunjuk ajar ku sifuu yer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink