Thursday, December 29, 2011

back

Lama tak on sini..
nak update.. citer dan gambar Bengkel kat Pulau Aman..
TAPI 
SKT kat HRMIS BELOM SIAPPP...tak siap gaji 2012 tak naik..gawat sehh..
SBPA tak sign lagi lah...
TAPI....
Adoiiii singgah jap rindu nak memblog he he...


Thursday, December 22, 2011

wordless thursday #1


(^_^)

ada ka wordless thursday ni?? he he biasa aaa tak dak kita adakan..
pic ni picasa grab dari FB Azam Komtar,  daku lepas gian dapat beraksi atas stage..
ha ha punyalah hyper aktif daku dibuatnya..
kelakaq tgk video persembahan kami..
kenangan..
Tahun 2011 banyak memberi ku kenangan manis apabila terlibat secara langsung ngan Inovasi..
Apa-apa yang berkait ngan inovasi buat daku tersenyum puass.. mcm dalam picasa di atas ler puas leh menari menyanyi... mcm lepas gian pun ada..setahun sekali maa..memang tahun ni ALL OUT aaaa show kan diri..
Bila dengar lagu menerjah awan .. confirm ku tersenyum syiok sendiri ha ha..

Syukur Alhamdullillah..



pusara Aqib

16 Dis yang lalu adalah hari ulangtahun kelahiran Aqib..
Dah 2 tahun anak ibu di sana..
seperti kebiaasaan nya pada setiap tahun menyambut ulangtahun kelahiran anak-anak confirm ibu lah yang paling excited dan ingat nak celebrate.. tapi buat Aqib special lain dari pada yang lain ibu tak pernah lupa pada kewujudan Aqib dalam rahim ibu..ibu bawak hadiah..Hanya bunga dan iringan doa dari kejauhan sahaja dapat ibu hadiahkan agar Aqib baik-baik di sana yer..


tenang hati ibu melewati pusara bersemadinya anak lelaki ibu..rupanya selain pantai, kawasan perkuburan juga tempat yang paling tenang pernah daku rasaii.. berada disana tidak rasa takut dan gerun tapi takut memikirkan dekat ngan mati, bukan apa tak cukup amalan banyak lagi nak kena TOP up ni ..berada di sini buat perasaan daku  tenang sesunyi dan aman sangat..








citer kakak


1st Anak dara daku...Nur Darwisyah Bt Redwan
tahun depan 2012, lagi 1 minggu lebih ja nak masuk 5 tahun la..
so kami dah decide nak kekalkan Wisya di tadika Fitrah Ehsan jelah malas nak pk cari tadika lain lagi sebab baru usia 5 tahun.. bila dah 6 tahun baru nak pk betoi-betoi tadika mana yang the best buat dia, 2 tahun di Tadika Fitrah Ehsan takut dia dah imun lak ngan seisi pembelajaran kan.. tahun 2012 biarlah Wisya belajar sembahyang, mendalami agama sebab ibu tahu di tadika Fitrah Ehsan bab agama memang 100% the best..cuma penggunaan bahasa English ja kureng sikit berbeza ngan Taska Bibi dulu..
Si kakak ni 3 tahun tak dak adik, perangai sekarang ni boleh tahan la dengki pada adik.. geram jugak di buatnya.. pandai ngajaq ibu dan babah, kena follow jer cakap dia.. PHD tu memang ada lah.. huh ibu ni bukan leh tahan sabaq sangat last kena cubit, tampaq jugakla si kakak..
kadang-kadang rasa kesian sangat bila ku marah-marah si kakak ni tapi kalau tak marah makin melampau, anak manja ni dah imun ngan babah..tak heran la ngan babah sebab babah sangat manjakan dia.. nak apa semua dapat sampai tahap dah pandai buang barang sebab nanti akan dapat baru.. bankrup la mcm ni.. kakak ni tak pandai jaga barang.. dalam otak dia nanti BELI LEN!!! huh...
Mcm ner nak wat babah bagi muka sesangat laa.. ngan ibu memang tak heran aaa kalau ibu pukul marah mesti ibu kena marah ngan babah..adoiiilaaa ..








Tentang Dhia...

Tentang Dhia..
Ini bukan n3 citer tv 3 jam 7.00 malam yer..Dhia With Zikir.. 
ini citer tentang Dhia Nur Adawiyah my 2nd dooter..
dah 9 bulan 2 minggu usia Dhia..
dah boleh berjalan menapak banyak dah, tak dak kenai erti give up, jatuh lalu bgn semula even tergolek kena kepala pun gagah bangun jalan..
So Dhia dah boleh berjalan dah sekarang ni, semakin cerdik aktif dan sangat manja..
gigi atas dah tumbuh 2 batang so gigi dah complete 4 batang 2 atas 2 bawah..
Pandai senyeh tengok kamera dah la ni.. adoiilaa menjadi mangsa kegeraman si kakak Nur Darwisyah pulak..Adik suka main ngan kakak.. pandai panggil kak..bah jer.. daa daa taaa taa mulut bising boleh tahan laa..tapi tak dengar lagi bunyi bubu bu aaaa...
Ikut geram bukan kakak jer ibu dan babah pun nek geram ngan Dhia ni.. yelah cerdik bukan main, suka senyum dan gelak ngekek ja bila main.. 









ujung tahun

Sekejap nya masa berlalu..
dah tiba angin-angin ujung tahun 2011..
mai dah rasa nak g bercutiiiii...
tiap-tiap ujung tahun mesti g bercutiii..
Cuti-cuti Malaysia....
Huhh penat pk nak g mana yer tahun ni.. bajet dalam 1/2 RM 1 K..
hmmm agenda ujung tahun adalah pergi bercuti untuk penghargaan buat diri, suami dan anak-anak daraku..


Mau pegiii mana ekkk??
En Somi bagi plan  tahun ni kita lepak tepi pantai sudahla...
G Pangkor o Lumut tido sana semalam ka berbequ abiss cerita.. hmm g sana leh shopping bendaa?? suka shopping perabiss duit ha ha ha...
kalau g Langkawi mesti bajet tinggi woooo.. Pn Yanti bagitau ramaiiii..nak pulak ujung tahun krismas welcome..

Daku nak g bercutii tapi tak tahu nak hala tuju ke mana daaaa...


Friday, December 16, 2011

2 tahun

16 Disember 2009- 16 Disember 2011
Ari khamis malam jumaat.. sama seperti tahun ini  dengan rasa rindu yang sama..sayu hati.. rindu yang mengigit seluruh ulu hati daku as Ibu kepada Arwah Mohd Raqib B. Redwan..
Genap usia 2 tahun Putera ibu yang sentiasa ibu rindui..ibu sayangi.. 
Syukur Alhamdullillah pagi ni kat opis ada wat bacaan yassin.. ibu tingat Aqib.. then ibu niat sampai kan hadiah ibu buat dak 2 tahun ni .. sesungguhnya naluri ibu kepada anak yang jauh sgt dimata tapi dekat sangat-sangat dihati ibu.. 
Rinduunyaaa... anak lelaki ibu..

Petang ni nak g ziarah kubur..dah lama ibu tak jengok rumah Aqib..






Thursday, December 15, 2011

16 Dis menjelma kembali

Esok 16 Disember 2011-Jumaat
menjelma kembali.. tarikh yang pasti tidak dapat ku lupakan 
sampai kapan pun..
Pada 16 Disember 2009-Jumaat jua daku selamat melahirkan putera namun Dunia bukan tempatnya..
Arwah berada di Taman Syurga Nursery ALLAH S.W.T yang tidak terbayang nikmat-Nya..
Mohd Raqib Putera kedua ku diberi nama..
Genap 2 tahun usianya di Sana.. selalu ku fikirkan bagaimana la keadaannya..dah lama ibu tak mimpi Arwah datang jumpa ibu, adakah ibu sudah ada "Penawar" nya...
Hanya surah Al-Fatihah dan Qulhu ja hadiah yang dapat ibu dan kakak hadiahkan buat beliau..
Sesungguhnya ibu tak pernah lupa akan kehadiran 9 bulan di alam rahim bersamanya..
Ibu rindu Aqib..
Rindu anak lelaki ibu yang pernah ibu lahirkan..


Al-Fatihah








Wednesday, December 14, 2011

buat daku tersenyum...

video

video
video


   Tahun 2011 Inovasi  yang membuatkan daku tersenyum...


Tuesday, December 13, 2011

Black, white n gold

Black, White n Gold...
tema Majlis Anugerah Inovasi JKMNPP 2011
13 Dis 2011 - Selasa
Paradise Sandy Beach Resort

Team SePeTen wat persembahan Koir dan Trio Choral Speaking..
Memang daku all out lah semalam lepas gian nyanyi atas pentas..
I like !!!
Gambar dan video dah upload masuk FB..
rasa kureng sebab tak banyak possing pun.. segan malu pun ada .. lagi satu sebab kamera opis tak bawak.. nak harap kamera orang malu.. harap my C7 abisss bateri pulak..so nempek kat kamera orang jelah..sib bek ada rakaman video ada jugak kenangan Majlis Inovasi 2011..
Daku semalam mengayakan blouse kaftan dark grey n kain hitam jer, baju tu jer yang ada..nak beli baru sayang Wett.. ada bawak tudung gold tapi segan lah..so pakai apa yang ada jelah.. 


jom kita layan picasa sepanjang majlis Hi Tea ni yer...
















Thursday, December 8, 2011

Akal

"Perilaku dan bahasa mencerminkan keperibadian dan tahap akal diri..."

Betoii dak??  so dah boleh nilai orang gitu macam ner kan kan..
Tengok gaya bahasa sudahla.. dok update status .. or komen guna perkataan entah apa-apa dalam FB..huh memalukan kaum sejenis ja..malu nak ngaku kawan  even sedara aaa...
Daku ANNOYING sangat-sangat lately ni.. yelah dalam FB pun dok gaduh-gaduh kuarkan bahasa entah apa-apa nampak sangat macam tak dak akal kan..medan FB tempat menjalinkan sillatulrahim, tempat bertanya khabar, berkongsi rasa, berita pendek kata yang BAIK-Baik sahaja ler. kalau ya pun nak sangat bergaduh dalam fb just "PM= PRIVATE MESEJ" hanya korang yang bermasalah ja tahu bukan tertempek kat Wall wat tontonan umum daaa.. Kot ya pun masuk sembang dalam group yang ada wat discuss kan.. .. minta pandangan ahli group sebab dalam group ni ramai yang sporting beb.. daku pun wat gini jugak if ada rasa yang tidak dapat di tahan daa..
Adoiii nyampah nyaaa bila pagi-pagi on FB  new feed dah sentap ngan status yang tidak enak wat santapan mata dan minda.. 
ALLAH bagi akal fikiran suh pk mana baik dan buruk..bukan pk mcm nak burukkan orang ja..

" HIASI PERIBADI. ..TINGKATKAN KUALITI DIRI..."



Wednesday, December 7, 2011

wordless wednesday #2


@_@ 


Hijau jer kan,,bestnyaa....

wordless wednesday #1....



Fuh setelah 2 hari ketiadaan internet di opiss
mati kutu jugakla daku dibuatnya..apapun TAK BOLEH!!..
So ari ni diaorang kata OK dah!!!
apalagi ON terusss laaa cuci mata dengar lagu Aisheteru...
buka jer tgk list update semua letak
Wordless Wednesday..apa dia ekk...mr google apa diaaa ni???
nak letak jugakla...he he padahal tak paham benda pun,,,
Rindu nak berblog aaaa...nak blogwalking sana-sini..
tengok geng mama hot bergathering la.
bila agaknya geng mama utara nak wat gitu ek..





Wednesday, November 30, 2011

Rindu Cintaku

Yesss.. Akhirnyaa....
Rindu Cintaku dalam genggaman...


Layann....

Ombak rindu..




Dolu-dolu sebelum kawen..
Daku seorang penggemar novel..
Novel yang paling suka baca.. OMBAK RINDU....
siap ada kesinambungan citer lagi da..Cinta tiada akhirnya..dapat info ada part 3 kah?? kalau ada daku mesti cariii sampai jumpaaa ler aaaarr.. 
Daku zaman anak dara, study memang hantu Novel Fauziah Ashari..
semua novel Alaf 21...
saja kira-kira koleksi novel semua berjumlah RM 2k jugaklaa...
kebanyakkan tebal la..mahal loh.. tapi suka punya pasal kan...




Ombak Rindu di filemkan.. Nakkkkkkkkkkkkkk tgkkkk!!!!
esok 1 Dis 2011 bakal ditayangkan...
Mcm ner ni, en somi terang-terang bagitau tak suka layan citer melayu yang lembab...
hero Harizz  nya Aaron Aziz wallahweiiii.....watak Izzah Maya Karin macam tak sesuai sebab nampak tua ja.. Watak Mila Lisa Surihani yang carry..huh ari-ari tgk triller kat Astro wat daku ngak tahan dong...
Nakkk tgkkk laa...
Macam ner ni? En Somi tolong jagakan anak-anak boleh??
Sayang berani g tgk sorang-sorang pun tak pa...
Boleh ka??? 
Dapat info part 3 tajuk nya RINDU CINTAKU!!!! Nak cariii sampai jumpa aaaaa...


 harusss cariii ni!!!



Tuesday, November 29, 2011

kakak yang sangat-sangat...

Asyik update pasal adik ja ibu ni..
sian kakak... lately ni asyik sensitif jaa.. 
kakak yang sangat-sangat sangat manja, sensitif dan jelous sangat ngan adik..
Aduhaii salah ibu ka.. terlalu menunjuk sayang pada adik...
Susah hati ibu  bila si kakak menunjukkan kekerasan pada adik..
tak boleh tinggal berdua jap lagi dengar la adik kiyau..dia gigit sekuat hati..dia penyek tangan sekuat hati.. risauuuu nya..
naper harus begini?? huh !! tak nak kakak PHD akan adik sendiri..huaaaaaa huaaaaa...

My ND..

Kakak kini dah 4 tahun ++
tahun depan dah 5 tahun..kejap nya masa berlalu..
kadang-kadang rasa kakak makin menjauh dariku.. dia dah pandai meraih kasih sayang orang lain.. mak long, mak cik, pak cik..chik Mor dia..
tak leh marah langsung la.. pas tu tak nak kawan.. adoyaiii.. babah la jadi mangsa kena pujuk.. 


perkembangan Dhia 8 bulan


Hello didie! 
8 month old, third week

my Dna...
As your baby's hand coordination improves, he can really indulge his fascination with toys and other interesting objects. When he gets hold of something new, the experimenting begins. He'll shake, bang, drop and throw it. And of course, he'll put it in his mouth. He's also beginning to see how objects relate to each other. For example, he'll gradually understand that smaller things fit inside bigger ones but not the other way round. You can encourage his explorations with stacking cups and shape sorters...

    patutla.. apa jumpa semua masuk mulut yer Dna..serabut perut ibu jaa.. risau jgk, walaupun dah sapu, tetap ada ja Dhia korek cari jumpa then masuk mulut.. hmm nak kena cari halia muda ni wat macam kat kakak dulu..kutip sangat then pedassss..he he cara kejam ibu bagi..
ari ni hantar Dna kat Taska then bgtau diaorg hati-hati budak ni baru nak dapat kaki.. lajuuu bebenor risau takut tersungkur kena gigi ja.. kang nanti balik ambik tgk dah lebam..huk huk tak nak yer..

copy paste !!!

Sitting, crawling, and standing

Now that he's eight months old, your baby is probably sitting well without support and may be crawling or moving about by bottom shuffling (scooting around on his posterior using a hand behind him and a foot in front of him to propel himself). He's probably starting to pull himself up to a standing position while holding onto furniture. In fact, if you stand your baby next to the sofa, he'll probably be able to hold himself up, hanging on for dear life and using the furniture for support.

This newfound mobility means that your baby is now entering the land of bumps and falls. These are an inevitable part of childhood, and although your heart may occasionally skip a beat or two, try to enjoy watching your baby explore his surroundings and discover his limits. Restraining your innate desire to protect your child allows him to grow and learn for himself. However, do make every effort to make your home safe for your baby. For example, you should secure fragile objects (so they won't topple) and keep rickety furniture in rooms that don't get much baby traffic.

Using his hands

Your baby may start looking for dropped objects and use his index finger to point at them. He's also good at using his fingers to scoop up a piece of food and hold it with his fist closed, and he's learned to open his hand and fingers at will to drop and throw objects. He's probably beginning to master the pincer grasp, the delicate maneuver that lets him pick up small objects with his thumb and first and second fingers.

Getting more emotional

By now your baby's emotions are becoming more obvious. He may perform tricks, such as throwing a kiss to familiar people, and may repeat his act if applauded. Over the next few months, your child may learn to assess and imitate moods and might show the first stirrings of empathy. For instance, if he sees someone crying, he may start crying, too.

Dealing with separation

At this age, most babies have typically already begun to show the signs of separation anxiety. Your baby may start to be shy or anxious around strangers, especially when tired or irritable, and when you're out of sight and not with him, he'll become upset. Although it's hard to see your baby distressed, it's important to let him experience this. When you leave your baby and return, proving that you always come back, you're helping him develop trust and the ability to form attachments to other people.

When you leave your baby, kiss and hug him and tell him you'll be back. If he's frightened or just falls apart, take the extra time to calm and reassure him. It's hard not to cry when he starts crying, but your breaking down only prolongs the agony. It may help to have someone else he's familiar with (not a new babysitter) there to calm him. If your baby gets anxious about nighttime separations, spend some extra cuddle time reading, snuggling and softly singing together before you put him to bed.

Some babies are good at separation and some aren't - it depends on their temperament. Every child is different, as is the amount of reassurance each needs. If you know your baby needs more calming, don't feel bad about giving it or worry that you're just drawing out the process. You know your child better than anyone else, so follow your instincts. 


Exploring objects

Most babies now explore objects by shaking them, banging them, dropping them and throwing them before falling back on the tried-and-true method of gumming them. The idea that you do something to an object is beginning to emerge, so an activity centre with lots of things your baby can bang, poke, twist, squeeze, shake, drop and open will fascinate him.

At this stage, babies like to see things fall down, get picked up (by you, of course) and then get thrown down again. Your baby isn't trying to goad you with this cycle; he just finds the spectacle interesting, and naturally wants to see it again and again.

Your baby now understands how objects relate to one another, too. For example, he realises that smaller things fit inside bigger ones. He'll easily find something you hide, and he'll point or look at the correct picture when an object is named. And over the next few months, he'll start to use objects for their intended functions - brushing his hair, drinking from a cup and babbling on his play phone.

Improving vision

Your baby's vision is now almost adult-like in its clarity and depth perception. Though his short-range sight is still better than his long-range sight, his vision is good enough to recognise people and objects across a room.



Monday, November 28, 2011

dapat kaki

usia budak ni 8 bulan3 minggu 4 hari
ari ni bukan main keciwi nak menapak 2 3 langkah maju ke hadapan...dapat kaki..
gigi dah naik 2 puntung kat bawah..punya lah sakit bila bf baby yang dah ada gigi ni..
kedekut tak nak tunjuk gigi .. punyalah susah nak tgk 2 puntung gigi yang tajam tu..
Dhia Nur Adawiyah ni punyalah lasak,aktif malah ramai teka mcm boboiboy dah..
lambat lepa sikit merangkak naik tangga..suka senyum mcm ibu.. he he..
fuhh punya lasak dak ni..letih ibu dibuatnya..
Apapun Ibu bersyukur.. panjatkan beribu kesyukuran..
Anak ibu sihat, aktif.. semoga Dhia membesar menjadi kebanggaan ibu dan babah di dunia dan akhirat..




Thursday, November 24, 2011

SePeTen


The best team  Inovasi JKMM of the year 2011
S.e.P.e.T.e.n...

Penasihat: Puan Noor Lela 
Kapten : En Zulkifli 
Setiausaha: En Rashdan
Pencetus idea: Pn Wan Rohaiza
Juruteknik teknikal penyediaan slaid: En Basir 
juruteknik suntingan & penyediaan movie: Daku aka Didie
Persembahan mantap : En Rashwan
Persembahan mantop: En Mohd Jamil
Tatarias pameran dan Bunga Penyeri : Cik Moliza
Pilot yang menerbangkan sepanjang projek; En Rosli
Photographer & Sokongan padu; Cik Mizzaa

serta buah-buah fikiran bernas, kritikan padu bagi memantapkan persembahan..
kredit to>> Pn Hayanti , Pn Salbiah, Pn Rasinah..

SePeTen adalah singkatan kepada Seberang Perai Tengah..


Kekuatan SePeTen ada pada T.. P. Ramlee kata Ta..
T>Tongkat
T>Tengah
T>ToMeKer

citer banjir..

Sekarang ni musim banjir...
Terengganu, Kelantan dah mula kedengaran banjir..
beberapa pusat pemindahan telah pun dibuka..kematian juga ada di catatkan..
pagi semalam masuk opis jer tgk atas meja dah ada senarai pusat pemindahan banjir daerah SPT,
Daku ditempatkan di Dun Machang Bubok, kapten sudah semestinya En Zulkifli lagi..berserta Zaharin, Hidayah, Amoliza, dan Ghazali...
Soo nampaknya kena get ready betoi-betoi dari segi mental dan fizikal..set dalam otak jgn kalut-kalut dah..
tak nak lagi terjadi mcm kes 3 tahun yang lepas, serik dan fobia..
Harap Pulau Pinang tidak dilanda banjir yang teruk aaaaaaaaaa..
kalau ada pusat pemindahan yang dibuka ini bermakna kena tinggal ler anak-anak, somi ..
Harap kali ni en somi HARUSSS memahami dan jangan la dok ngata skandal ka balak apapun...




Tuesday, November 22, 2011

Ini lah dia...

Dok update picasa J.O.H.A.N jer ni
nak update lak projek apa yang menjadikan SePeTen J.O.H.A.N
INILAH DIA...

V
V

ToMeKer 1.3


Tongkat , Meja dan kerusi..yang di inovasikan oleh team SePeTen dan  telah dinobatkan sebagai Juara Projek Inovasi JKMM 2011...
Cetusan idea oleh Puan Wan Rohaiza, telah direka khas oleh Kapten En Zulkifli dan Setiausaha nya En Rashdan..dan jasa baik photographer  dan sokongan padu oleh Miza praktikal USM..
Juruteknikal IT dalam penyediaan slaid dan video oleh daku dan Juruteknik Komputer En Basir..
Dipersembahkan oleh Rashwan dan M.Jamil..dengan kezutan dan pantun-pantun pelbagai..
Di bawa terbangkan ke mana-mana  sepanjang tempoh projrk oleh En Rosli..
tatarias pameran dan Dihiburkan oleh gelak ketawa Cik Moliza..
penasihat kumpulan oleh PKMD Puan Noor Lela..
Masing-masing memainkan peranan masing-masing dalam kerja berpasukan dan berkumpulan..

Tahniah ToMeKer 1.3 !!



kitalah J.U.A.R.A

Akhirnya...
Di malam Anugerah Inovasi Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia 
15 Nov 2011- Pusat Konvensyen Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu..
SePeTen dan JKMNP.P dinobatkan sebagai J.O.H.A.N!!




Gumbira tidak terkata-kata..hanya gambar yang membuktikan kegembiraan kami as team..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink