Friday, February 25, 2011

grrrrrrr

Adoiii cerita tensennya ibu ari niiii
Huk huk ari ni jumaat daa, Wisya cuti tadikaa.. so kena gilir ambik cuti ibu atau babah..so babah turn shift keja malam so terpaksa lah ibu masuk keja lewat ari ni 1/2 jam sebab nak tunggu babah balik kerjaa malam...
Pukul 8.30 babah sampai umah terus ibu pecut g kerja.. so tinggal ler 2 beranak ari ni dok umah..agak risau jugak ler sebab hubby balik kerja malam confirm tidoo tak sedaq diri..tapi apakan daya hubby tak nak hantar wisya ke taska transit jumaat ler pulak..kata babah kejap jer nanti ibu nak cutii panjang dah..ada adik nanti leh ler kakak temankan adik di taska tu..hmm ok ler kan dah babah sedia nak jaga kan..maka tinggal diaorang berdua di umah..
Ari ni kena duty kaunter ler ngan En Syed, so terlalu busy langsung tak ingat anak dan babah di umah..
Balik kerja jer di sambut oleh Darwisyah one, tgk dia lain macam jer ari ni..naper eekk.. babah lak dok baring tgk tv relaks jer..tanya babah anak lena dak..babah kata tak..babah jer lenaaa...so on note book macam biasa nak online kejap tetiba  rasa semak mata ler dan hmm tgk-tgk ada rambut di merata lantai..then terpandang sebelah notebook ada gunting n rambut halus manyak nyaa....Wisya masa tu nek atas g mandiii.. so tanya babah wisya potong rambut ka, babah kata yer..babah tidooo tak sedaaq aa masa mana dia wat .adoii nak marah pun kesian lak hubby letih kerja malam maa...
Wisya  turun pas mandi jer tengok-tengok daaa rambut henget benget dikerja kan nya... Adooiii panasnya hati kuuu...terus kena tampaq tangan dan ketam batu beberapa kali jugakla..apa lagiii meraung ler diaaa...hukk huk sakitnya mata ibuu tgk rambut panjang halus yang ibu belaa jadi gitu..terus ibuuu rasa geramm  n cutt terus jadi pendek..outer adjust bagi comey balik la.. tapi ada yang kureng jugak di mata ibuu sebab dia cut melebihi telinga daa...terus ibu shout out di Fb..lepasss gerrramm aaaa...
antara respon yang ibu terima;
Dari En Yusnaily yang sedang study di USM;
"biasalah dd, pada umur sebegini kanak-kanak akan bertinkahlaku sedemikian. Frued dalam teori psikoanalitiknya, telah mengkelaskan beberapa tahap psychosexual development. Bg kanak-kanak yg berumur 3-5 tahun (macam wisya 4 tahun...) ia berada pada tahap 'phallic'. Pada tahap ini, kanak-kanak akan memberikan fokur kepada tubuh badannya. ia akan mula untuk melakukan sesuatu bagi menarik minat jantinanya yang lain. Dia cuba untuk melawa sepertimana ibunya...kerana menurut frued, pada tahap ini ia akan bersaing dengan ibunya untuk mendapatkan perhatian daripada bapa atau disebut sebagai 'electra complex'"

ooo... so, wisya have a good development stage...jngn plak dd dok marah dia nk bersaing dgn dd..hehehe

klw umur dia dah 5-12 tahun pulak, dia akan berada pada tahap 'latency'. During latency, the child interacts with peers n imitates the be...havior of the parent n other adults of the same sex as the child...

hahhaa.. ur welcome..just sharre to all..

isshh3...kesian kat dia... tu la hangpa, xpasai2 dapat sakit budak tu disebabkan mak dia x belajar tahap perkembangan kanak-kanak..hehehe

buat kelas kat offis tuh..nanti saya p mengajar"

Alamak ku terkena balik daaa dek En Yuss ni aaaa....so rasa cool sikit ler then terpk tak perlah dia pun kecik lagi kan. Dia dalam proses dok nak cantek macam ibu daa. Betoi kata En yus "Wisyah selalu tanya ibu naper pakai make up?""Pasal pa ibu pakai cantek-cantek?" "pasai pa ibu pakai liptisk"so wisyah sedang memerhatikan ibu ler....esok kita try p kedai adjust lagi rambut yer sayang..huk huk rasa sedikit ralat jugak la...

tengokler apa  Nur Darwisya buat arii ni....
V
V

rambut yang dikerjaa kan oleh wisya...
selepas kena ketam batu ibuuuu... reyau aaa sakit....


rinduuu rambut dia yang panjang...sweet jer...


Laa ni nampak sedikit comot ler...nak wat cam ner kan..rasa nyesal pun ada sebab tak simpan gunting baik-baik..pas ni nak becarefull ler..sib bek dia potong rambut ja..kalau dok wat potong jari ker..tak ker haruuu biruuu jadinyaa ibu..
""Ya ALLAH lindungi lah anak kesayangan ku ini dari segala bala bencana.. tak sanggup daku nak hadapi sekiranya terjadi apa-apa padanya sebab aku terlalu sayang padanya....
Amin"


3 ulasan anda:

mamaqaireen said...

bila baca n3 ni ketawa sorng2..sorilah

bukan apa..teringat zaman kecik2 dulu..dilla pun pernah kena marah dgn mak sbb gunting rambut sendiri!!kekekeke....

DiDie RedWan said...

ha ha dilla pun super ni jugak ek.. patutla ketawa..
kelakar kan budak nak membesar menjelajah kreativiti ngan gaya tersendiri kan..
.. dd ni ibu yang garang jugakla..cepat hot n cepat jer cool..

Aku insan biasa said...

kelakar ler kak.. tingat saya kecik-kecik suka potong bulu mata.. rimas he he...sib bek nek balik dah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink