Monday, March 28, 2011

bentan bersalin

Ari ni rasa macam rajin ler so ingat nak renovate sikit blog ni..nak asing-asingkan list geng hot mama blogger ngan blog yang selalu follow, so shout out kat group geng hot mama blogger untuk listkan link diaorang untuk memudahkan follow n blogwalking time cuti panjang ni...so ada follower yang follow n respon my entry about keluar masa pantang..dia ada remind bab bentan..
BENTAN?? 
selama ni dok dengar ja..tapi tak tau apa benda alah, so bila kena remind mcm ni  rasa cam nak share ler apa makna bentan tu ler..

V
V












  • Nurul Husna OnlineBiz ooo.. da bc blog td.. 24 hari g jln2 ek.. huhuhuh... sy bersalin 4 kali, hari 30 nk kuar pon hubby x kasi... ingat pantang sndr bebas sket.. huhuhuhu... dia ikot ckp mak dia.. tu x leh ni x leh... :(










  • Didie's Redwan hubby kiter lak tergedik-gedik ajak g jejalan ronda.. ari ke 18 jom la.. ari ke 24 sebab dah gaji baru bestt nak shopiing nursing bra..yg tu dia tak retii sebab tak tau size..so apalagi chalooo bette aa
    Nurul Husna OnlineBiz aduss ngilu siot.. huhuhuhu... da hari 40, br la boley jeling2 dia. tu pon g umah mak dia... adeiii.... dia takot bentan, takot tersepak terpijak apa2.. nenek dia slalu ingatkn bab2 bentan..
















  • Didie's Redwan hmm sembang bab bentan ni.. bentan apa ekk? apa yang dibentankan tu.. dah beranak 3 kali tapi mcm ni ler dok sendiri ngong jugak...







  • Nurul Husna OnlineBiz Bentan ni terjadi kalau waktu selepas bersalin kita terambil makanan sejuk atau terlanggar benda keras. Selalunya badan akan rasa seram sejuk dan ada yg boleh pitam jika terlalu teruk. bidan yg urut sy pnh citer, ada org yg dia pnh urut meninggal.. bentan sbb tersepak rak pinggan.. hari ke 29 ke 30++ ntah. bleeding terok.. doc ckp, rahim dia bleeding.. x pasti apa kaitannya. tp tu yg berlaku.. sbb tu bidan yg urut sy soh jaga bebetol...






  • Didie's Redwan ooo gitu..selalu dengar perkataan bentan tapi tak tau apa yang dibentannya.. thank sebab remindkan saya.. 






  • Nurul Husna OnlineBiz lg penting hari 44.. hari last .. kene jaga betol2.. sy pnh kene, sbb hari 44 drive drpd simpang pulai - kl.. dr penang. hubby da ngantok gile. nak x nak kn blk jugak coz isnin keje. smp umah sy pening gila kepala pusing.. terus amik panadol 2 bj, minum kopi panas. kalo bentan, mak ckp nk kene urut blk. leceyyyyy.. huhuhuhuhu






  • Didie's Redwan aaa ler ni dah drive kuaq .. selalu dengar kalau bentan kena pantang 44 ari lik.. dd ari last 44 duduk diam2 ja.. kali ni tak tau la ada kakak..dulu masa 2nd baby tak dak lain..kali ni harap tak dak apa2 ler,..







  • Nurul Husna OnlineBiz plzz take a good care of yourself... badan kita nk pakai lama dear.. gemok x pe, jgn sakit.. jgn loose.... 











  • Zaliya Liyana
    yana kene bentan... 1hr lps bersalin picha.. pg tu misi bising2 suh gi mandi.. yana gi la toilet sensorg lg pon x selesa ngan darah lg.. sampai bilik air xdan nk wat ape yana pitam sib bek smpt duduk kat toilet bowl tu... misi yg tlg salink...n baju kain sume.. bwk gi katil.. naik je katil terus rase sejuk semcm.. bgtau misi die bg slimut n letak minyak panas kat kaki.. sib bek ade akak katil sblh prasan yana dok gigil tu.. die tlg selimutkn yana btol2 tutup sume x bg kene angin... mengigil2 la yana sensorg atas katil tu.. sedih sgt2 sbb x tau n x reti lg nk jage diri mcm mane.. sib bek ilang mcm tu ..pastu demam plak.. dh kene dok spital sampai 5 hari






  • Didie's Redwan ooo gitu ekk bentan,,sejuk rasa mcm 2 malam yang lepas rasa gitu gak...sejuk sampai terketar2 gigi..then bgn cari jamu..sebab tak start makan jamu baby kuning...






  • Didie's Redwan to nurul husna dan zaliya.. terima kasih sebab remindakan saya pasal bentan ni..dok dengar ja tapi tak tau apa benda ...







  • Zaliya Liyana Didie's Redwan, mcm tu kot.. yana pon x tau sgt 1st time kan... tp kakak katil sbelah kate bentan... mengigil2 terketar... rase mcm dh nazak jek... redha je la mase tu... huhu...



    Bentan ni terjadi kalau waktu selepas bersalin kita terambil makanan sejuk atau terlanggar benda keras. Selalunya badan akan rasa seram sejuk dan ada yg boleh pitam jika terlalu teruk.
    Caranya :
    Cepat-cepat sapu minyak panas( minyak untuk urut sewaktu dalam pantang )di seluruh badan. Pakai baju panas, bersetokin dan berselimut.
    Jika ada pembantu, mintak mereka gosokkan sedikit kunyit hidup dengan kapur makan lalu di sapu pada kuku kaki dan tangan.
    Minum air kopi panas untuk panaskan badan dari dalam. Bertungku juga elok jika anda boleh bangun atau ada seseorang yang boleh membantu ketika itu.
    to be continued... sebab nak hunting lagi bab bentan ni...









  • 4 ulasan anda:

    .:chEyaNtie:. said...

    sebab tu kami selalu ingatkan dd jgn lasak sgt, jaga makan..takut bentan ni..

    selalu beringat..kami ingatkan bukan ingat main2 yaaaa..kalau tak kene takpe tapi kalau dah kene..sakit badan dik

    mamaqaireen said...

    dilla masa dlm pantang mmg jaga sgt2, mcm org dulu tau..tak keluar rumah langsung!keluar utk pergi klinik je.

    tiap2 hari pakai kasut, takut terlanggar atau tersadung n kena dkt ibu jari.

    makan pun tak tambah n tak makan langsung makan'n yg berkuah n angin. tp air ttp minum 3L..(sikit2 minum, dlm masa 24jam)

    bawa kereta pun tak juga. dah masuk 60hari baru drive..ais sampai sekarang tak minum.

    keputusannya mmg best!!perut ku tak buncit, badan pun segar ^_^

    DiDie RedWan said...

    che yant....
    tengkiu10x..dd tau che yant cayang dd.. hmm baru tau.. muaaahhhh miss u laa che yant...

    DiDie RedWan said...

    dilla...
    Dd ni kata dah beranak 3 tapi tulah tak retii maklumla dok sendiri2 ..so mai pakai redah jerr...
    any way thank sebab reminkan dd ni..
    baik..saya ingat..tapi bab drive terpaksa jugakla..hubby saya yang memaksa..so tapi dd akan ingat..

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
     

    COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink