Tuesday, October 9, 2012

Proses pembelian rumah 2nd hand Gomen

Rasa-rasa ler ramai yang tak nak beli rumah 2nd hand kan, kalau bolehla semua nak serba baru tapi dengan keadaan ekonomi yang semakin tinggi harga rumah baru jauh sangat tinggi tapi keluasan itu kecik dan tidak berbaloi tau..so daku n hubby selama 7 tahun ni misi memang la nak rumah milik sendiri, dok bayaq sewa pun akhirnya rumah tu rumah orang jugak..
Tipu lah kalau kata x nak ada rumah sendiri kan..
Syukur Alhamdulillah ALLAH s.w.t permudahkan jalan menuju Rumah Impian kami berdua.. 
Selama 2-3 tahun ni simpan duit, cari rumah yang macam ner kami idamkan.. Kiranya target tunggu kelayakan rumah RM 168k baru sereyes nak cari rumah then Awal bulan July 2012 nekad nak cari rumah sendiri. G tgk kat Kulim Techno City memang mahal gilosss, RM 148K tapi kecik jer design, so hubby kata kita try tgk rumah 2nd hand kot ada yang luas tapi harga berpatutan jugakla so cari-cari punya cari terjumpa ngan Broker rumah, dia bagi banyak alamat rumah-rumah 2nd hand di area Kulim ni.. banyak jugakla yang kami g tengok
dalam banyak-banyak ni terjumpa rumah yang sekarang dalam proses deco-deco..

Jom kita tengok proses loan Gomen rumah 2nd hand ni..mudah sebenarnya tau..

  • 2 July- deal dulu ngan tuan rumah harga confirm then bayar dulu lah duit as booking tanda sereyes nak beli.
  • 16 July- pas tu cari lawyer buat Sale n Purcase (SnP) sign kedua-dua pihak penjual dan pembeli, daku kan nak wat gomen loan so hubby jadi pembeli kedua sebab nak kuarkan duit EPF.
  • 20 July tunggu SnP tu siap cop, isi borang Bahagian Pinjaman Perumahan Perbendaharaan Malaysia( PBBB), bagi majikan sign, completekan wang pos ikut harga pinjaman rumah.isi semua borang yang harus ada. hal tu lawyer akan isi buat kita sign jer kan.
  • 28 July- untuk rumah siap sedia WAJIB kena hantar kepada Jabatan Penilaian Harta yer, so kena ada surat rasmi dari majikan n sign hantar serentak dengan PBBB t diaorang akan email. make sure harga nilai rumah tinggi dari loan yang dipohon.. contoh loan rm 140K nilai rumah harus tinggi dari RM140K yer baru ler tak kena top up duit sendiri.
  • tunggu punya tunggu dapat surat PBB kata penjual ada hutang lagi ngan bank so penjual kena hantar penyata baki hutang 6 bulan ke PBBB. ini yang wat makan masa tau sepatutnya dalam masa 2 minggu dah dapat status pinjaman.
  • 14 Sept- Tungu-tungu punya tunggu so akhirnya lulus sudah loan yang dipohon. tiba surat tawaran n makluman lulus, jumlah bayar balik dan isi borang akuan setuju terima.
  • Dah ada surat tawaran lulus baru lah boleh kuarkan duit EPC hubby..yess ada duit sikit nak deco-deco rumah kan..
  • hantar balik surat setuju terima n lawyer akan settel kan hal pemilikan dan cagaran rumah.
  • hmm 6 Oktober yang lalu tuan rumah dah serah kunci n bolehla start make rumah impian..dah g tengok rumah n then banyak jugakla yang perlu touch up kan.
  • Ahad ni wat urusan tukar nama elektrik dan air senang tak yah banyak pk dah..
Loan gomen pun tak macam dulu dah cepat jer kelulusan then boleh dapat tahu dah jika semua borang complete, tak dak masalah , tak kena jawab quiry n denda lewat. 

Sekarang ni merasa ler fasa-fasa baru nak masuk rumah sendiri kan, teruja dan tersentap pun ada semua rasa ada rasa..kena ada check list dan butiran duit yang mengalir keluar tau..
rumah masa mula-mula g visit...

dah mula berangan nak wat apa ngan rumput tu..(rajin ker??)

Ciri-ciri yang dok cari semua ada di atas..Syukur
  • ada hall bulat for lepak santai.
  • hall panjang for sofa
  • hall makan yang ok lah
  • ruang dapur yang agak privacy
  • bilik air ada 2
  • bilik yang tidak kacau ngan hall utama, tersorok sikit ler
  • dan yang paling best ada tanah untuk tanam-tanam pokok or wat deco santai kalau rajin or bajet lebih kan..
  • rumah kami ni tak ngadap rumah orang lain da.. rumah depan padang yang ada tangki air ler.. jiran sebelah kanan melayu sebelah penyewa family india. 
apa yang untung rumah 2nd hand ni tak banyak sgt kuar duit wat grill semua grill sedia ada masih elok n perlu cat jer supaya nampak macam rumah baru.

Cat rumah wat feature Wall ikut trend semasa bagi cantek.. wohooo cat saja kos dah rm250 tau itu baru 2 color tone.. hmmm duit oh duit..janji menang kan color faveret PURPLE ohh PURPLE..

pic hall masa mula-mula decide nak beli..
Pas selesai fasa-fasa deco ni kita tgk apa yang berbeza ok?? simpan dulu pic sebelum dan sesudah nanti kita compare tengok...
barang-barang perabot da order n tinggal di kedai dulu, tak mau ambik lagi biaq hantaq terus ke rumah baru..baru feel lain sikit..
Nasib baik laa dok rumah sewa ni x der banyak sangat harta besaq-besaq kira boleh beli serba baru ler..



5 ulasan anda:

FARAH deeb said...

Waaa jimat sangattt!!! Kite beli yang baru kos renovate je dah RM6+K dah ni! Uhuks! *Jatuh terduduk jap!*
My latest Entry :)
Menu Besday je ye!

Didie Redwan said...

Syukur Farah, mula tu pk jugakla ni kira save duit grill complete..

Ieja said...

alhamdullilah.....msti sgt2 teruja nk deco2 umahkan....time nk masuk umah mmg duit mengalis cam air terjunkan....apa2pun selamat mendeco umah!!!

Ieja said...

alhamdullilah.....msti sgt2 teruja nk deco2 umahkan....time nk masuk umah mmg duit mengalis cam air terjunkan....apa2pun selamat mendeco umah!!!

Didie Redwan said...

Terima kasih Ieja.. hm memang pun duit mcm ayaq jugaklaa macam-macam nak kena beli baru.. Sib baik la dd tak dak perabot sgt..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink