Tuesday, January 3, 2012

Pulau Aman...

Pulau Aman.. dengar nama pun dah rasa nyaman kan..
memang aman pun rasa bila jejak kaki disini..


Nak g Pulau Aman mesti menaiki bot di Jetty Batu Kawan, Seberang Perai Selatan Pulau Pinang,  bot kena ikut time jugak tau..
sudah dua kali daku menjejak kaki di sini, 1st dulu masa menyelia program CSO SPS tahun 2010 dan 2nd ni attend Bengkel Diri anjuran UKPSI JKMNPP..
Pulau Aman ni buat pencinta alam, pemancing dan kedamaian ja.. tak der pusat membeli belah apa pun cuma ada perkampungan nelayan melayu yang taraf hidup sederhana bergantung kepada hasil-hasil laut dan homestay jer..air laut tak lah secantek Pulau-pulau di Malaysia ni cuma ketenangan itu ada bila duduk di tepi pantai nya..tak tau nak gambarkan rasa itu yang macam ner, tapi bagi daku suka datang lepak sini jimat duit tak yah pk nak shopping benda, beli mee udang dan belacan jer bawak lik opis n rumah..
Makanan?? Terbaik.. yelah semua hasil laut.. Siakap, ketam, udang, sotong segar-segar belaka dari Laut .. Fuhhh terangkat..
Mee udang bolehlaa tahan.. sepinggan RM 6.00 jer..
Homestay?? Challet!! terbaek jugak rasa macam duduk di kampung, chalet pun ok sesangat kebersihan yang terjamin..kawasan perkampungan nelayan melayu taraf hidup sederhana, tiada kereta.. jalan pun hanya ada trek batu untuk basikal, motor dan pejalan kaki sepanjang pesisiran pulau..
sapa yang suka tengok senja..memang terbaek aaa senja di Pulau aman..
Aktiviti merakit, rappelling, jungle trekking, survivor boleh dijalankan oleh fasi, cikgu Mad Noor dan geng..
hmm layan picasa daku sepanjang di Pulau Aman..

V
V

permandangan dari atas bukit






permandangan dari chalet

boat nelayan


Dari Jetty Pulau Aman..



2 ulasan anda:

Farah Shamsudin said...

amboih kak.. bestnyeee.. jeles saya tgk..

DiDie RedWan said...

best-best farah.. tu belom kak layoq mee udang besaq tapak tangan lagi tu... mai la try tapi pulau ayaq tak baper santek..cuma kaki pancing suka aaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink