Monday, November 13, 2017

LIPUTAN SURIA FM


http://www.suria.my/sensasi/suria-berkesempatan-melawat-mangsa-tempat-terjejas-banjir-di-pulau-pinang/



Demi sesuap rezeki

DEMI SESUAP REZEKI :



Ketika kita melihat berita banjir di tv,dan orang orang  perlu ke pusat pemindahan dengan bantuan jpam skrg apm, jbpm(bomba), jarang orang perasan yg staff JKM (jabatan kebajikan masyarakat) juga sedang bersiap untuk bertugas. Sebelum pi bertugas, yg ada anak2 minta mak, mak mertua, suami, pengasuh jaga. Keluarga kna utamakan dulu.
Bila mendapat panggilan perlu bertugas, yang sorang dua akan keluarkan stok dan kit bencana utk diberikan kepada mangsa bencana yang bakal tiba di pusat pemindahan, pilot dah ready utk bawa staff dan barang ke pusat pemindahan. Sorang lagi akan call catering berdaftar untuk siapkan makanan bermasak utk mangsa selepas pendaftaran dibuat.  Kalau lebih 2 hari, kna beli bahan mentah utk dimasak ke setiap pusat pemindahan. Mereka akan ‘stay’ bertugas sehingga shift bertugas tamat. Ready dengan bag sebab kekadang perlu tidur  di pusat pemindahan jika rumah jauh. Yang perlu bertugas di war room, perlu beri data statistik setiap 4 jam. Ygbertugas di pusat pemindahan perlu alert  bilangn org yg bila keluar masuk. Itulah data yg dipaparkan di media. Kalau keadaan mendesak, ada yg sampai tak tido, tak mandi, tak lalu nk mkn sbb terlalu letih. Tapi depan orang, mereka tetap berikan senyuman. Letak tepi rasa letih, ngantuk. Tu belum lagi jika rumah petugas@ ahli keluarga dilanda bencana. Rasa risau disimpan, demi orang lain. Belum lagi yg berdepan dengan pelbagai ragam manusia  sepanjang di pusat pemindahan. Al maklum, emosi jadi kacau bila dilanda krisis yang tak dijangka. Masa inilah team kaunselor datang untuk membantu - memberikan bantuan mula psikologi(psychological first aid).

Jika kita  rase kerja yg kita lakukan ini dah susah, namun ada lg pekerjaan diluar sana sanggup berkorban  utk "berKONGSI" rezekinya dgn org tersayang. Bukan semata2 utk dirinya seorang.
.
Demi kebahagiaan org lain, terpancar rasa tanggungjawab itu untuk melakukan kerja sebaik mungkin, dgn secara xlangsungnya memberi kesejahteraan utk kita semua. Itulah nikmat.
"Maka nikmat mana yang engkau hendak dustai?"
.
Inilah antara Rahmat Allah yg dia beri kpd makhluknya, dalam sesuap rezki kita itu ada rezeki2 org lain secara tidak langsung. Maka perbetulkan niat kita, ikhlaskan diri dan jadikan kerja kita satu ibadah, InsyaAllah pahala itu akan berpanjangan sentiasa.

#staystrong
#prayforpenangandkedah

Monday, October 30, 2017

koir 2017



Colabrasi dengan team baru.. with org lama.. 
good 

Wednesday, March 1, 2017

Puri baby 6 bulan



Bila dah genap 6 bulan bermakna baby dah ready untuk makanan pertama nya kan.. so ibu dah lama xcited nak tengok wajah anak ibu makan.. so ibu buat puri ubi kentang plus susu ibu untuk makanan pertama baby ibu ni, seronooknya tgk wajah dia nak makan... sooo somel.. 

6 bulan sudah....



Alhamdulillah, genap 6 bulan sudah 
Nur Dhafwatul Aisy







Wednesday, December 7, 2016

bollywood muslimah




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

COPYRIGHT AND TEMPLATE DESIGN ALL RIGHT RESERVED BY CIK ROSE CUTE wink